© Rootsville.eu

Tommy Castro & The Painkillers (US)
Blues
Hnita Jazz Club - Heist-op-den-Berg (25-11-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info artiest: Tommy Castro
info club: Hnita Jazz Club


© Rootsville 2023


In de 'Heistse Jazz Club', de oudste jazz club van België, zijn ze in de 'Hnita Hoeve' aan hun tweede jaargang met blues concerten bezig. Mede door de uitstekende 'sound & vision' wisten talrijke blues liefhebbers zo meteen de weg te vinden richting Heist-op-den-Berg. Another saturday Night zou je kunnen stellen maar daar dachten 'Tommy Castro & The Painkillers' dan weer anders over. Sinds ze hier in 2022 van start gingen met de inlassing van blues concerten door Jan Ursi tekenden we met Rootsville en het 'Gevarenwinkel Blues & Roots Festival' meteen present en wakkerden we zo ook onze vrienden onder de blues aan om hier eens een kijkje te komen nemen. Vanavond zakte zo ook onze Waalse vrienden van 'Devant-Les-Bois' af naar hier, vergezeld van vrienden met een hart voor blues uit Veerle. Tekenden ook present de nieuwe preases van 'Swing Wespelaar' en last but not least de 'M-sisters die dan weer deze 'star of the show' kwamen te ontdekken. Wij waren er dan weer klaar voor en zo ook 'Tommy Castro & The Painkillers' voor hun laatste Europees concert van de '30th Anniversary Tour' van de man himself. De spinner van dienst is dan weer onze Joris.

Toch alweer een tijdje geleden dat we deze 'Blues Gentleman' nog eens in Vlaanderen mochten verwelkomen. Na wat te hebben gespeeld in andere bands richtte hij in 1992 zijn eigen band op en als een komeet nam hij toen onmiddellijk zijn plaats in bij de blues scène. De samenwerking toen met saxofonist Keith Crasson was meteen magisch te noemen. De eerste twee jaren van het nieuwe millennium werd Tommy Castro gevraagd om te openen voor niemand minder dan B.B. King. In 2008 kwam er de split tussen Tommy Castro en zijn aimabele saxofonist en met het uitbrengen van het album 'Painkiller' kwamen toen wat later ook 'The Painkillers' in beeld en zo namen we ook afscheid van de rock 'n roll en funk als op "The Girl Can't Help It" en "Sexmachine" uit het wervelende 'Live At The Fillmore' album uit 2000.

Na heel wat passages op de welgekende 'Legendary Blues Cruise' kwam er in 2014 het eerste album van 'Tommy Castro & The Painkillers' en met deze 'The Devil You Know' speelde hij zo ook meteen op 'Swing Wespelaar'. Het conto van de albums met Tommy Castro zijn de 20 reeds voorbij maar met deze 'The Painkillers' staat de teller op 5 stuks met als laatste het album 'A Bluesman Came To Town' uit 2021. De geschiedenis met deze 'The Painkillers' neemt dus al een era in beslag en bestaat deze band de dag van vandaag uit bassist Randy McDonald, drummer Bowen Brown en keyboardspeler Michael Emerson en zo zijn we hier klaar voor een dosis met funky blues, spicy rock 'n roll en dynamite soul.

Een gepaste opener leek me dan ook de titeltrack van zijn laatste album 'A Bluesman Came To Town' en dat zullen ze hier in de 'Hnita Hoeve' geweten hebben. Na deze eerste kennismaking schakelde Tommy Castro al meteen over naar zijn gekende aanstekelijke stijl met 'Bad Case Of Love' uit zijn album 'Gratitude' van 2003. Hoeft het nog gezegd dat meteen een groot gedeelte van deze club aan het dansen sloeg.

Na nummers als 'Love Don't Care' uit het album 'Painkiller' en 'She Wanted To Give To Me' uit 'The Devil You Know' kregen we van Tommy Castro een ol'school slowbluesje met 'Prisoner Blues'. Nadien ontplofte hier de tent samen ook met Jan Ursi op het met rock 'n roll doordrenkte 'Gotta A Lot', een floorfiller van jewelste.

Op 'Like An Angel' krijgen we dan de soul waar Tommy Castro in de beginjaren zo goed mee scoorde. it's shakin' time! en zo komen we uit bij een van de meest bekende quotes en dat is 'Time Flies When You're Having Fun'. Op het einde van het eerste gedeelte van de show was het nog net tijd voor een portie boogie à la John Lee Hooker met daarin een bruggetje naar 'Surves Me Right To Suffer' en kon zo ook de 'Hnita Hoeve' al wat afkoelen voor een waanzinnig einde dat er zat aan te komen.

Ik dacht dat Jan de pauzeknop op 10 minuten had ingesteld om die positieve sfeer waarvoor 'Tommy Castro & The Painkillers' reeds voor hadden gezorgd toch maar niet verloren te laten gaan, en ja hoor daar waren ze al reeds terug. Na de shuffle 'Freightrain' schakelde 'Tommy Castro' ook nu weer vlug over naar het oudere werk met 'Can't Keep A Good Man Down' uit 1997. In aanloop naar de absolute finale van dit '30th Years Anniversary Concert' kregen we met 'Hustle' nog eentje uit 'A Bluesman Came To Town'. Ain't it funky now!

Nog maar eens het dak eraf dan met die waanzinnige rock 'n roll op 'Make It Back To Memphis' en zo waren de nieuwere fans hier aanwezig al reeds lang overtuigd van het kunnen van deze 'Tommy Castro & The Painkillers'. Nog vlug even een funky soul injectie met 'Leavin' Trunk', vanavond in de versie van Taj Mahal maar origineel van de hand van 'Sleepy John Estes' uit de sixties. Tijd ook om terug even de Ol'school blues aan te scherpen en dat doen de heren hier met het mooie 'Let Me Love You Baby'. Shake it sisters ;-)

Met de mededeling dat het morgen vroeg dag zal zijn wanneer ze via Amsterdam terug richting 'States' moeten vliegen en zo voelen we ook hier het einde naderen. Met 'Nasty Habbits' uit 1995 krijgen we nog terug een stukje early Tommy Castro te horen, eentje dat je kan terugvinden op het album 'Exception To The Rule'. 'Keep On Smilin' wordt dan het spreekwoordelijke sluitstuk van de avond al waren we nu reeds klaar voor een absolute knaller.

Na het terug betreden van de bandstand moesten ze hier in de 'Hnita Hoeve' al meteen op zoek naar een dakbedekker want op 'Gimme Some Lovin' uit 1966 van de Britse 'Spencer Davis Group' ging het dak er hier daadwerkelijk af en beleefden we hier een absolute climax van dit wervelend concert. Full Dynamite as usual! En zo kon iedereen hier met een zalig gevoel huiswaarts keren en hopen we dat de '31th Anniversay Tour' niet al te lang op zich zal laten wachten.